Голубці, борщ, котлети, гурка: домашні страви для захисників на фронті готують на Виноградівщині

23 Січня 2024, 13:12
Голубці, борщ, котлети, гурка: домашні страви для захисників на фронті готують на Виноградівщині 490
Голубці, борщ, котлети, гурка: домашні страви для захисників на фронті готують на Виноградівщині

Голубці крутять господині кількох сіл на Виноградівщині, відтак пакують їх у реторт-пакети, варять у великому автоклаві й надсилають на передову на запити вояків.

Як розповіла волонтерка Ірина Світлик, домашні страви для захисників господині готують вже впродовж півтора року. Про це пише Varosh. Спершу порційно фасували страви по скляних банках, але згодом почали використовувати реторт-пакети.

«Ми готуємо різні страви: сегединський гуляш, борщ, гурку, котлети, суп з фрикадельками. Однак основна страва – голубці: їх жінки можуть накрутити у себе вдома, а потім звозять до мене, і ми їх варимо у великому 100-літровому котлі на дровах. Коли ж готуємо якусь першу страву або, наприклад, квасолю з капустою, то одразу варимо у мене у цьому казані. Зі 100-літрового котла виходить 110 порцій готової їжі. В реторт-пакетах вона може зберігатися до 2 років», – розповіла Ірина Світлик.

Голубці крутять господині у 7 населених пунктах Виноградівщини: у Веряці, Королеві, Горбках, Виноградові, Верхніх Ком’ятах та Боржавському. Роблять як класичні, так і з грибами, і пісні з овочами, і з квашеною капустою. Більшість продуктів для приготування страв надають небайдужі люди.

«Той мішок картоплі привіз, інший – 10 мішків капусти, ті передали мішок рису. Приносять і кошти, на них ми закупаємо реторт-пакети та м’ясо», – каже Ірина Світлик.

Готові страви господині відправляють за запитами військових Новою поштою. Пані Ірина каже: захисники самі знаходять її у соцмережах, представляються, озвучують, на який напрямок і які страви відправити.

«Надсилаємо скрізь, де просять. Ми не ділимо захисників на закарпатських, вінницьких чи дніпропетровських, на яку бригаду просять – туди й відправляємо. Буває, що хлопці й за 60 кілометрів до Нової пошти за посилками їдуть: вони знають, що у пакунках, і чекають на них», – розповіла Ірина Світлик.

Наразі, за її словами, господині встигають готувати по 200 порцій на день.

 

 

 

 

Коментар
08/09/2024 Неділя
08.09.2024
07.09.2024
06.09.2024