Школярі знайомилися із синицями в Берегівському волонтерському центрі

08 Березня 2024, 13:30
Школярі знайомилися із синицями в Берегівському волонтерському центрі 166
Школярі знайомилися із синицями в Берегівському волонтерському центрі

Волонтери громадського центру «Кожен може допомогти» провели майстер-клас з виготовлення синичників для юних берегівчан і гостей міста. 

Під час заходу орнітолог Інституту еколого-релігійних студій Леонід Покритюк ознайомлював дітей з птахами родини синицеві та навчав створювати гніздові конструкції для цих птахів. Про це пише інформаційна служба IERS.

За словами екотренера, зазвичай велика синиця (Parus major L.) є частим гостем синичників. Вона мало ляклива та легко пізнається за яскравим оперенням, виділяючись передусім яскраво-жовтим черевцем з «краваткою», чорною шапочкою та білими щоками. Самиці схожі на самців, але більше тьмяні, нашийник і чорна смуга на череві тонша. Часто трапляється також синиця блакитна (Cyanistes caeruleus L.). Вона менша за велику синицю, і в її оперені переважають жовто-чорні кольори.

«Рідкісні гості міста: синиця чорна (Parus ater) та синиця чубата (Lophophanes cristatus L.). Цих пташок можна спостерігати в лісі. Нечасто взимку на Закарпатті зустрічається і синиця біла (Cyanistes cyanus L.). В Україні вона гніздиться лише в лісах середнї течії Прип’яті та Стоходу. Синиця біла перебуває під охороною Червоної книги України (статус – рідкісний) та Бернською конвенцією. Постійною загрозою для виду є знищення та спотворення старих лісів та фактор неспокою з боку людини», – розповідав Леонід Покритюк.

Діти охоче знайомилися з біорізноманіття синиць та інших птахів не тільки з фахової розповіді, а й виконуючи завдання дидактичної гри. Однак найбільше зацікавилися учасники виготовленням різноманітних конструкцій гніздових скриньок, дізнаючись про їхні види та призначення. Змайстровані синичники прилаштували на подвір’ї волонтерського центру.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024