Берегівські гімназисти вчилися спостерігати за птахами

29 Березня 2024, 13:20
Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами 139
Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами

Учні Берегівської гімназії «Опре Рома», серед яких чимало дітей ромської національної меншини, відвідали волонтерський центр «Кожен може допомогти», щоб навчитися спостерігати за пернатими і ознайомитися з різноманітними конструкціями пташиних гнізд та годівниць.

Про це пише Інформаційна служба IERS.

Заняття-екскурсію проводив орнітолог Інституту еколого-релігійних студій Леонід Покритюк. Він одразу звернув увагу школярів на штучне гніздо для лелек, яке два роки тому встановив на високому розлогому каштані. Як розповів Леонід, використовує гніздо для ночівлі улюбленець волонтерського центру чорногуз Янош. З настанням тепла птах більшу частину часу проводить за межами волонтерського центру.

На території волонтерського центру також учні розглянули різного типу синичники, гніздівлі для мухоловок і горихвісток, гніздові корзини для вухатих сов, просторі скриньки для маленької сови сплюшки та готель для міських ластівок, споруджений на високій металевій опорі. Впродовж екскурсії Леонід Покритюк навчав присутніх, як за зовнішнім виглядом відрізнити ластівчині гнізда: «У сільської ластівки гніздо зверху відкрите і має форму глибокої тарілки. У міської ластівки гніздо прикріплене згори, закрите з усіх боків і має льоток (круглий вхідний отвір)». 

Погодувавши лелек, школярі спостерігали за птахами, які вже повернулись з вирію. У спеціальні біноклі, надіні центру Інститутом еколого-релігійних студій, учням вдалося побачити чорних горихвісток (Phoenicurus ochruros), голубів припутнів (Columba palumbus), вільшанок (Erithacus rubecula) та почути голос вівчарика ковалика (Phylloscopus collybita).

Другу частину заняття провели в екологічному кабінеті, де присутні, використовуючи звуковідтворювальні пристрої, вчилися розпізнавати голоси птахів і знайомились з їхніми біологічними особливостями. Крім того, ознайомились з творчістю юннатів, які брали участь у творчому екологічному конкурсі «Нове життя старим речам», та поспілкувалися про важливість сортування та вторинного використання відходів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024